Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Το ηλεκτρονικό έγκλημα


Το ηλεκτρονικό έγκλημα

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ερευνά υποθέσεις που έχουν σχέση με το Διαδικτυακό Έγκλημα
Συνήθεις καταγγελίες στο Tμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικου Εγκλήματος.
Οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στο Tμήμα δίωξης Ηλεκτρονικου Εγκλήματος για εγκληματικές πράξεις που γίνονται μέσω Διαδικτύου και τιμωρούνται από τη νομοθεσία.


Οι εγκληματικές πράξεις που συνήθως καταγγέλλονται είναι:
1. Παιδική πορνογραφία (Ιστοσελίδες –chatroom με σκοπό την διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας – αποπλάνηση ανηλίκων).
2. Απάτες μέσω Διαδικτύου (Ισπανικό Λόττο - Νιγηριανές επιστολές - Εικονικές Δημοπρασίες κ.ά.)
3. Cracking (ψηφιακοί βανδαλισμοί-Deface και άλλα)
4. Διακίνηση ή Πειρατεία Λογισμικού (on-line πώληση Μp3 και κινηματογραφικών ταινιών, αλλά και λογισμικού)
5. Απάτες με πιστωτικές κάρτες μέσω Internet (Ηλεκτρονικές Αγορές on line μέσω ιστοσελίδων απατηλών-χρέωση πιστωτικών καρτών εν αγνοία του κατόχου)
6. Διακίνηση ναρκωτικών. (On-line αγορά και πώληση ναρκωτικών ουσιών)
7. Συκοφαντική δυσφήμηση και παραβίαση προσωπικών δεδομένων μέσω Διαδικτύου (Δημοσίευση φωτογραφιών και προσωπικών στοιχείων εν αγνοία των θυμάτων)
8. Εκβίαση – Απειλές μέσω Internet

Αρμόδιες αρχές στις οποίες μπορεί να απευθύνεται ο χρήστης για να αντιμετωπίσει τυχόν προβλήματα στην επαφή του με το Διαδίκτυο:
A.Δ.Α.Ε.: Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών. Η ΑΔΑΕ είναι Ανεξάρτητη Αρχή που έχει σκοπό την προστασία του απορρήτου των επιστολών, της ελεύθερης ανταπόκρισης ή επικοινωνίας με οποιονδήποτε άλλο τρόπο καθώς και την ασφάλεια των δικτύων και πληροφοριών.
Ε.Ε.Τ.Τ.: Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Η ΕΕΤΤ, είναι η Ανεξάρτητη Αρχή η οποία αποτελεί τον Εθνικό Ρυθμιστή που ελέγχει, ρυθμίζει και εποπτεύει: (α) την αγορά ηλεκτρονικών επικοινωνιών, και (β) την ταχυδρομική αγορά.
Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.: Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ερευνά υποθέσεις που έχουν σχέση με το Διαδικτυακό Έγκλημα. Σε κάθε περίπτωση που διαπιστώσετε παραβίαση των προσωπικών σας δεδομένων ή πέσετε θύμα απάτης ή δεχθείτε απειλές μέσω του διαδικτύου, μπορείτε να απευθυνθείτε στην ειδική Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας που έχουν συσταθεί για τη διακρίβωση των εγκλημάτων που διαπράττονται μέσω του διαδικτύου ή με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών και συγκεκριμένα:
Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας με έδρα Λ. Αλεξάνδρας 173, Αθήνα, τηλέφωνα επικοινωνίας 210-6476463, 210-6476464 και 11012 και ηλεκτρονική διεύθυνση 11012@hellenicpolice.gr καθώς και στο τμήμα Ηλεκτρονικού Εγκληματος Θεσσαλονίκης Μοναστηρίου 326, Τ.Κ. 541 21, Θεσσαλονίκη ή στο τηλέφωνο 231-03.88.370-5.
SafeLine (www.safeline.gr): Η SafeLine είναι μια Ανοικτή Γραμμή που δέχεται καταγγελίες για δικτυακούς τόπους ή άλλες διαδικτυακές υπηρεσίες. Για την υποβολή μιας καταγγελίας σχετικά με περιεχόμενο που συναντάτε στο Διαδίκτυο και το οποίο θεωρείτε παράνομο, μπορείτε να επιλέξετε έναν από τους παρακάτω τρόπους:
Συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα υποβολής καταγγελίας της ιστοσελίδας
Στέλνοντας e-mail, στην ηλεκτρονική διεύθυνση report@safeline.gr
Καλώντας τον αριθμό 2811 391615 από τις 9:00 ως τις 16:00 (εργάσιμες μέρες)
Στέλνοντας SMS, γράφοντας "safeline", αφήνοντας κενό, το μήνυμά σας και αποστολή στο 54260.
Facebook: Περίπτωση που αντιμετωπίσετε καταχρηστικό περιεχόμενο στο facebook όπως (πορνογραφικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο, δημιουργία ψεύτικων λογαριασμών με την ταυτότητά σας, απειλές ή επιθέσεις κλ., μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποια εργαλεία που προσφέρει η ίδια η υπηρεσία. (πληροφορίες στο on.fb.me/TXVjnT)

Πηγές: Digital Awareness & Response to Threats – DART, www.dart.gov.gr
Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, www.astynomia.gr
Safeline.gr
Facebook.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...